Profiler Freezes when Browsing through Profiles

  • Hi Everyone!


    I wanted to know if anyone has experience this issue before, when I scroll through my profiles using the browse knob, my profiler will lock up and freeze. Once this happens, I cannot do anything with my Kemper, except rebooting it.


    Any ideas?


    Thanks,


    Todd

  • Hi Todd, and welcome to the forum! Is your KPA connected to Rig Manager? Also, are you running the latest Kemper OS? I think there was an old issue with this, but am not totally certain.

    Go for it now. The future is promised to no one. - Wayne Dyer

  • The first steps are usually:


    Make sure you are connected directly to the computer x not through any USB hub etc


    Turn off power saving features on the Mac to stop it going to sleep or turning on screen savers. Most people seem to find that pretty mich stops it freezing . Ot worked for me for over a year but recently I have had several freezes. I don’t know if its related to the recent KPA OS updates or maybe an update to the Mac OS.

  • I've had this happen a couple of times, and it came back if I waited a minute. I think when the Mac goes to sleep, it loses sync, but it's weird that it affects scrolling from the KPA itself.

    I think both times it's happened too, I'm scrolling through a lot of rigs. Like from A to M. I'm on the latest KPA OS, and on 10.14.5 Mojave on the Mac. Straight USB connection. No hub.

  • Help! This same issue is happening to me and I JUST purchased mine. Started in my 2nd session. Scrolling profiles, didnt even get to play thru all of them. At 1st it only happened on one certain page, now after another day, it freezes up as soon as I start to scroll with the browse knob on the amp. It shuts down and a strange error message comes up instructing me to press the exit button to reboot system and contact customer service. I'm not connected to a computer...nothing. just my guitar plugged in and running thru my Marshall 2x12. And now the rigs seem to hav changed. No effects on most, and the output fluctuates, just a bit. This looks to me like a manufacturing issue as I just got it. I havnt even plugged my foot controller in yet! I'm going to return my amp and get a new amp altogether. Too much money invested to have such a bad operating glitch right out of the box. It's going to be so hard waiting for the replacement tho, I'm hooked completely, wonderful leap forward, I've been waiting 35 yrs for this. Has anyone experienced this kind of problem?

  • a strange error message comes up

    Take a picture of this message and contact Kemper support with all the details of what happens when. They might ask you to send them a full backup of the Profiler but they will let you know.

    If the seller is willing to replace the unit, go for it. But still I think it's a good idea to let Kemper support know the issue. :)

  • Its a fairly common problem which only seems to happen when connected to a computer. It also seems to be mainly Mac computers that ot happens with.

    Yup I get the same problem. It's pretty annoying and normally results in me restarting the profiler. I'm going to try switching the instant preview mode off. I'm wondering if it happens when scrolling too fast through presets.

  • Check, if this issue is caused by a particular Rig: "MB Guy Ton V30 B3". A few units were accidentally shipped with one corrupted Rig file.


    If that is the issue, you can simply delete the Rig after deselecting "Autoload". And if your PROFILER is running OS 5.5.2 you can recover a robust copy of that Rig via "Factory Rigs" in System Settings.


    Or you upgrade your PROFILER to OS 6.0, which will automatically repair that issue. Plus you can enjoy the new reverb algorithms. Under OS 6.0 you can use "Factory Presets" in System Settings to import presets corresponding to the new reverb algorithms.

  • Hi Burkhard


    That's definitely not the cause of my crashes. I don't have that rig in my Profiler. I've just searched and it is in Rig Manager in the Michael Britt pack but it isn't an amp I have ever used.


    I have just loaded it in preview mode just now as a final test though so will let you know if I have a crash tonight.

  • Thanks to everyone for replying and offering all your knowledge and experience. This is definatly a strange bug. A couple of your suggestions came to mind right away. My unit is running OS 5.5. I thought I should upgrade this 1st. And yes, it does seem to crash while on a profile called Fried Chicken, how aprapo, lol. I tried isolating on this idea, and too it's too difficult, my unit crashes so fast when I'm close to it, cant be for sure. The problem escalated tho, at first it would crash intermittently, now as soon as I scroll...boom, gone. The seller I made my purchase from had 2 others returned with issues. They made this known to me at the time I ordered. They had a discounted model, and the salesman said he wasnt comfortable selling me that one. They are willing to send me another brand new unit, no problem. I think that is the best road at this point. I am going to send all the info to kemper support so they are aware of this glitch, maybe help others down the line. Kemper has changed the music world, changed my world. This is only a small bump in the road. I will still recommend Kemper to anyone who will give me the time to sing praises. This was a tough purchase for me financially, but now with real world experience with it, I'm still happily stunned and amazed. There is a reluctant crowd out there, many purists, I can't believe they reject the kemper and fail to see the genius here. I ll be in heaven again as soon as I get my replacement. It's a long haul trying to move mountains and change the world!